Hasznos biztonsági tippek kutyásoknak karácsonyra

Hasznos biztonsági tippek kutyásoknak karácsonyra

2018 DEC 06  |  Hasznos

Mielőtt karácsonykor nyitogatni kezdjük az ajándékokat, előtte hozzunk meg pár biztonsági intézkedést, hogy a szentestét lehetőleg ne a sürgősségi állatorvosnál töltsük. Ugyanis ilyenkor olyan dolgokra is figyelnünk kell, amikre egy átlagos hétköznapon nem: lehetőleg ne egy életmentő műtéttel tegyük emlékezetessé az ünnepeket.

 

1. Biztosítsd a karácsonyfát

Nem sokkal ezelőtt számoltunk be a legújabb újításról: az ún. félkarácsonyfáról, ami a kistestű kutyát tartóknak megoldás lehet: az alsó ágak hiánya miatt pakolható a fa alja és a díszeket sem bontja le kedvencünk. Van, aki elkeríti a fát, és van, aki az egész szobából kitiltja kutyáját. Tapasztaljuk ki, hogy az eb mennyire preferálja a fát, mert

- a tűlevelek és a díszek – akár széttörve, akár egyben - sérülést vagy súlyos bélproblémákat okozhatnak

- a felakasztott szaloncukor lelopása súlyos mérgezéshez vezethet

- a fa eldöntése is sérülést okozhat

- az égők áram alatt vannak, ami tüzet vagy áramütést is okozhat.

2. Óvatosan a fenyőfa vizével

Sokan még mindig nem tudják, hogy a fenyőfa zárt talpába öntött vizet szigorúan el kell tiltani kutyáktól. Ahogy a növény felszívja a vizet, mérgező anyagok juthatnak bele, amit, ha az eb megiszik, súlyos mérgezéses tüneteket vehetünk észre rajta, és egyáltalán nem biztos, hogy gyorsan beazonosítjuk, mi az oka. Ráadásul a víz illata csábító lehet a fenyőfa aroma miatt. Arra is figyelnünk kell, ha mi teszünk a fenyő vizébe tartósító anyagokat.

3. A karácsonyi világítás balesetveszélyes

Soha ne használjunk selejtes, beázott vagy elhasználódott karácsonyi izzókat, mert könnyen zárlatosak lehetnek, és pillanatok alatt tüzet okoznak. A fény, a villogás arra csábíthatja a kutyákat, hogy szájukba vegyék, megpróbáljanak játszani a világítással, akár le is nyelhetik.

4. Válassz biztonságos karácsonyi növény dekorációt

A mikulásvirág, a magyal, a fagyöngy közkedvelt díszítés karácsony környékén, de kutyánk számára mind mérgezőek lehetnek. A növénymérgezésnek nincs ellenszere, és többnyire csak tünetileg kezelhető! Gyanakodjunk a legrosszabbra, ha kedvencünk az ünnepek alatt hány vagy hasmenése van és biztosan nem etettük túl. A fenyőágak is súlyos gondot okozhatnak a tűleveleket lenyelve.

5. Tedd elérhetetlen helyre az ajándékokat és az édességet

Kutyánk minden újnak örül, és a földre pakolt ajándékok mindenképp ennek számítanak. Egyrészt a károk elkerülése, másrészt a csomagolóanyag vagy egyéb idegen tárgyak lenyelésének elkerülése érdekében ne hagyjuk egyedül kedvencünket a csomagokkal, főleg ne az édességekkel. Ha arra gyanakszunk, hogy az eb elfogyasztott valami olyat, amit nem kellett volna, ne habozzunk azonnal felkeresni az állatorvost – vagy ha kell, akkor az ügyeletet.

Figyelem! A makadámdió, a földimogyoró, a mazsola, a nyers kelt tészta, a nyírfacukor elengedhetetlen kelléke a karácsonynak, de mindegyik mérgező a kutyákra!

 

Cikkajánló:

Közösségi adományozással bővül a Kutyabarát karácsonyi vásár

Karácsonyi kutyák – rémálom az ünnepek után

Családok látják vendégül hálaadáskor a menhelyi kutyusokat

 

 

(kutyabarát.hu)

Forrás: dogtime
Fotók: pixabay, pxhere (2,3)

 

Hozzászólás

Kutyabarát helyeink

Széna téri kutyafuttató

Széna téri kutyafuttató

Stone Concept Kft.

Stone Concept Kft.

My Little Melbourne Coffee

My Little Melbourne Coffee

Görög Kancsó étterem

Görög Kancsó étterem