Így csökkenti egy kutya a stresszt és segít a depresszióból való gyógyulásban

Így csökkenti egy kutya a stresszt és segít a depresszióból való gyógyulásban

2018 NOV 07  |  Hasznos

1988 óta igyekszik az International Stress Management Association (Nemzetközi Stressz Menedzsment Szövetség) felhívni a figyelmet azokra a stresszt okozó tényezőkre, amelyek megterhelhetik a mentális egészségünket. Nem tagadjuk, hogy kutya tulajdonosként van esélyünk átélni néhány stresszes pillanatot. De azt is régóta tudjuk, hogy a kutyáink sok mindenben segítenek is, ha a stressz enyhítéséről van szó. Nem csak átvitt értelemben segítenek bennünket, hanem konkrét folyamatokkal is, íme néhány.

 

1. Oxitocint szabadítanak fel a testünkben

Az ember többszáz éve tenyészti a kutyákat pusztán azért, hogy barátai is legyenek, ne csak munkatársai. Az évszázados szoros kötelék miatt a kutyák és az emberek fejlődése valamennyire összefonódott. A Science című folyóiratban megjelent (Oxytocin-gaze positive loop and the coevolution of human-dog bonds) tanulmány szerint ez a szoros kapcsolat egy ún. pozitív hurkot teremt az ember és a kutya között, nevezetesen a „szerelem hormont”, az oxitocint.

A tanulmány azt állítja, hogy annak hatására, amilyen szeretettel kutyánk képes ránk nézni, megemelkedik az oxitocin szint, ami viszont emeli a kutyák oxitocin szintjét is. 

Magyarul kedvencünk segít a jó érzést okozó kémiai anyagok termelésében a testünkben, az oxitocin segít alacsonyan tartani a vérnyomást, és egyensúlyban tartani testünk belső környezetét például krízis helyzetben is.

2. Rákényszerítenek a megfelelő mennyiségű mozgásra

Az általános javaslat szerint egy felnőtt átagembernek heti szinten minimum 150 perc mérsékelt, vagy 75 perc megerőltető mozgást kellene végeznie. Ha kutyánk van, azt a 150 percet bőven fedezik a közös séták és mozgás. A mozgás pedig segít elengedni a szorongásokat, a negatív gondolatokat.

3. Állandóságot biztosítanak

Amikor a lelki stressz, a depresszió vagy a szorongás elhatalmasodik egy ember életében, egy kutya tartása segít rajta maradni a megszokott úton, ezáltal rendszert ad a mindennapoknak. Azok számára, akik bizonyos mentális egészséggel kapcsolatos problémákkal küzdenek, még az ágyból is nehéz olykor kikelni, nem beszélve a munkáról, a kapcsolatokról vagy az iskolai megfelelésről.

Szerencsére egy kutya nagyban segít a felszínen maradni, megakadályozza, hogy a gazdi túl mélyre csússzon a sötét gondolatokban. Az emberi kapcsolatokkal ellentétben a kutyáknak minden nap szüksége van a gazdira, ez a fajta felelősség és gondoskodás pedig segíthet azoknak, akik egy ponton elakadnak vagy elveszettnek érzik magukat.

4. Segítenek új ismeretségeket kötni

Egy közel 20 ezer amerikai felnőtt részvételével készült tanulmány szerint a megkérdezettek közel fele szenvedett a magány érzésétől. Ez az elszigeteltség stresszt okozhat a mindennapokban, ami számos mentális problémát okozhat. Ha van kutyánk, sokkal könnyebb találkozni, szóba elegyedni emberekkel.

5. Csökkentik a stressz által vezérelt válaszokat feszült helyzetekben

A Buffalo-i Egyetemen végzett tanulmány azt találta, hogy azok, akik egy matematikai problémát kellett megoldaniuk úgy, hogy egy kutya is jelen volt, alacsonyabb pulzusszámmal és stressz-válaszszinttel rendelkeztek, mint azok, akiknek ugyanezt a feladatot kellett megoldaniuk a házastársuk előtt. Ha éreztük valaha, hogy a munkahelyen megrohanták a főnököt a stresszes gondolatok, akkor talán be kellene mutatnunk pár tanulmányt, ami igazolja, hogy egy kutyabarát iroda mikre nem képes.

 

Ezeket is ajánljuk:

Jó neked, hogy melegétel utalványt kapsz cafeteriában - van olyan munkahely,ahol pótszabit is kérhetsz, ha új kutyád lesz

A szakértők figyelmeztetnek: minél több időt töltünk telefonunkkal, annál inkább romboljuk kutyánkkal való kapcsolatunkat

Kutyákkal csökkentik a stresszt az iskolások és egyetemisták körében

Ezeket a pontokat tartsd be, ha kutyádat beviszed a munkahelyedre

 

 

(kutyabarát.hu)

Forrás: dogtime

 

Hozzászólás

Kutyabarát helyeink

Dunapark Kávéház

Dunapark Kávéház

Vegán Édes Élet Cukrászda

Vegán Édes Élet Cukrászda

ICore Premium Apple Service Provider

ICore Premium Apple Service Provider

Szamóca Állatorvosi Rendelő

Szamóca Állatorvosi Rendelő